Huis-tuin-en-keukengedrag: wat een bak!

Geschreven door Karen Hitters op . Geplaatst in Blogs, Praktijkverhalen

images-1Onlangs ben ik een campagne gestart om een eenzame GFT-bak thuis te krijgen. Met een paar prikkelende vragen, zonder verwijt, maar wel met een sociale norm er in verwerkt, probeerde ik buren te activeren om zich ook te bekommeren om de bak. Zie hier m’n eerdere blog daarover. En jawel, het is gelukt! Hij is opgehaald. M’n buurman fietste een paar dagen geleden een stukje verderop voorbij en die riep me toe “hij is weg”. Blijkbaar hield het hem ook bezig. Geen idee of de bak uiteindelijk door de rechtmatige eigenaar is opgehaald of dat het de buurvrouw was die me toevertrouwde dat ze wel een tweede bak kon gebruiken. Uiteindelijk maakt mij dat niets uit. Ik kijk niet meer uit op een GFT-bak! Deze campagne is voor mij geslaagd.

Goede smaak

Over de buren gesproken. Nu hortend en stotend de lente zich aandient en vanuit het niets in zomer overgegaan lijkt, hebben wij onze tuin in orde gemaakt. We hadden nog een tuintafel en bijbehorende stoelen nodig. Uiteindelijk een mooie betaalbare set gevonden, strak en onderhoudsvrij. Vooral dat laatste was doorslaggevend. De tuin staat op het ‘to-do-lijstje’ ergens onderaan; we hebben geen groene vingers. Zo’n arme tuintafel moet dus ook tegen een stootje kunnen. Maar goed, wat blijkt…we hebben praktisch dezelfde tafel als onze buren. Dat zag ik pas nadat we de onze gekocht hadden. Hoe kan dat nou? Ik ben toch een individu met m’n eigen unieke smaak? Inmiddels weet ik wel beter. Nee dus, ik ben wel een individu maar zeker niet uniek. Mijn onbewuste heeft wel degelijk geregistreerd wat de buren hebben staan en wat er zo gemiddeld in deze wijk in de tuin staat. Mijn onbewuste zegt mij: “Wat een goede smaak hebben die buren toch en wat een fijn gevoel om tussen ‘ons soort mensen’ te wonen”. En prompt koop ik de tuinset die nu in de tuin staat.

Wat vinden anderen?

img_5668Mijn onbewuste vindt het heerlijk om zich onderdeel te voelen van een groter geheel en de impliciete goedkeuring te voelen van de buren over onze tuininrichting. Mijn onbewuste is conformistisch en lui (Smith, E.R & D.M. Mackie, Social Psychology, chapter 9, groups, norms and conformity). Hij heeft geen zin om alle off- en online tuincentra af te struinen voor de mooiste tuinset. Hij gaat af op de signalen uit mijn sociale omgeving. Mijn bewuste ik dacht tot voor kort dat het een weloverwogen unieke beslissing nam en een goede smaak had. Jammer…wat een bak! En ik ben niet de enige, echt niet. Onze buren hebben dezelfde eetkamerstoelen. Ik weet zeker dat ze deze gekocht hebben nadat wij ze al hadden…goede smaak hebben zij!

Trackback van jouw site.

Karen Hitters

Karen Hitters

Ik ben een maatschappelijk geori├źnteerde b├Ęta met een passie voor menselijk gedrag. Gedrag is in mijn werkzame leven onbewust de rode draad geweest: als kennismanager voor waterbedrijven, kwalitatief marktonderzoeker voor de marketing van FMCG bedrijven en adviseur sport & bewegen bij Kenniscentrum Sport.

Bekijk het profiel van Karen Hitters

Communicatiekragt

Communicatiekragt laat zien hoe inzichten uit de gedragswetenschappen toegepast kunnen worden in de praktijk, zodat communicatie een effectieve bijdrage levert aan beleidsdoelstellingen. Deze site is voor iedereen die zich bezighoudt met beleid en communicatie en is een verlengstuk van het boek 'Communicatiekragt. Wat managers, bestuurders en beleidsmedewerkers van communicatie mogen verwachten', door Loes Hekkens, Fia Sanders en Bert Pol.

Bestel het boek

Blog

Mocht je een interessante tip hebben of een blog willen bijdragen, neem dan contact met ons op. Suggesties voor onderzoeken, inspirerend leeswaar en praktijkverhalen horen we graag.

Meld je aan als gastblogger