Kennisvermeerdering via de sociale component

Geschreven door Chris Huiden op . Geplaatst in Blogs, Overig, Praktijkverhalen

pubAan de vooravond van onze verhuizing naar ons nieuwe kantoor, stonden we voor een uitdaging. In het nieuwe, flex ingerichte pand, gingen we op een heel andere manier werken. Daar was al lange tijd over gepraat, er was gemasseerd, geparticipeerd, en nu was het zover. De verhuisdatum was nabij. We hadden heel veel concrete kennis over te dragen. Over lockers, flexwerken, hoe kom je binnen, hoe werkt het ‘hoe-vind-je-elkaar’-systeem, hoe duurzaam is het nieuwe pand, enzovoort, enzovoort.

Plain old ‘kennisoverdracht’ dus. De saaie oom in de communicatiefamilie. Maar daarmee niet minder belangrijk. Hoe krijg je mensen zover dat ze die belangrijke kennis tot zich gaan nemen? Maar weer een lading artikelen op het intranet kwakken? We hadden er niet veel vertrouwen in dat dat onze collega’s zou verleiden tot lezen.

Hoe dan wel? We bedachten dat hele stammen lol hebben aan het vergaren van nutteloze kennis. Kennisquizen als Twee voor Twaalf of Met het Mes op Tafel, zijn al jaren succesvolle formats op TV. Mensen willen graag laten zien wat ze weten. En ze willen niet voor elkaar onderdoen. Dit is inmiddels de basis geworden van een cultuur van pubquizzen die overal in het land worden gehouden.

Zo kwamen we op het idee van onze eigen ‘pubquiz’, die we de naam gaven ‘Verhuizen: The Battle’. In termen van gedragspsychologie: we maakten gebruik van het sociale karakter van mensen. En de behoefte om de eigen identiteit te benadrukken. We lieten de afdelingen tegen elkaar strijden, onder het mom: ‘Nog één keer tégen elkaar, voordat we gezellig allemaal door elkaar heen gaan zitten in het nieuwe pand’.

In elke afdeling maakten we één iemand speciaal: die vroegen we een team samen te stellen. En dat team kreeg de benodigde informatie om zich voor te bereiden op de vragen in de pubquiz.

In meerdere rondes speelden afdelingen tegen elkaar. In multiple choicevragen toetsten we hun kennis. Daarbij mochten de antwoorden natuurlijk ook humor bevatten: de ‘strijd’ moest niet te serieus worden.

De teams scoorden niet alleen punten door goede antwoorden te geven, maar ook het aantal fans dat ze meebrachten op de publieke tribune, bracht punten op. Zo zorgden we voor een gemotiveerd publiek, dat ook de nodige kennis tot zich zou nemen, door als aandachtige luisteraar aanwezig te zijn.

Inzicht in de psychologie helpt ons om gedrag te beïnvloeden. Maar wat let ons die inzichten ook toe te passen op kennis- en houdingsdoelstellingen?

 

 

Trackback van jouw site.

Chris Huiden

Chris Huiden

Chris Huiden (1968) heeft 20 jaar ervaring in overheidscommunicatie bij provincie, waterschap en gemeente. Sinds 2010 werkt hij als senior communicatieadviseur bij de gemeente Zeist. In de grote diversiteit aan communicatieklussen ziet hij de wens tot gedragsverandering vaak langs komen.

Bekijk het profiel van Chris Huiden

Communicatiekragt

Communicatiekragt laat zien hoe inzichten uit de gedragswetenschappen toegepast kunnen worden in de praktijk, zodat communicatie een effectieve bijdrage levert aan beleidsdoelstellingen. Deze site is voor iedereen die zich bezighoudt met beleid en communicatie en is een verlengstuk van het boek 'Communicatiekragt. Wat managers, bestuurders en beleidsmedewerkers van communicatie mogen verwachten', door Loes Hekkens, Fia Sanders en Bert Pol.

Bestel het boek

Blog

Mocht je een interessante tip hebben of een blog willen bijdragen, neem dan contact met ons op. Suggesties voor onderzoeken, inspirerend leeswaar en praktijkverhalen horen we graag.

Meld je aan als gastblogger